Från utgrävning på Sicilien till museijobb i Skara

När Emelie Byström tröttnade på stadslivet och sin forskartjänst i Uppsala bytte hon det mot något helt annat. Idag bor hon på en gård på landet och jobbar som programproducent på Västergötlands museum i Skara. Här har hon nytta av både sitt historiekunnande och sin kreativitet.
- Vem?
Emelie Byström
- Vad?
Arkeolog som bytte utgrävningar mot jobb på Västergötlands Museum och storstaden mot landet
Emelie har alltid varit intresserad av historia. Hon är uppvuxen i skånska Eslöv och flyttade först till Stockholm och sedan till Uppsala för att studera ämnet Antikens kultur och samhällsliv.
- I Uppsala hade jag en doktorandtjänst och under min tid där så var jag på flera utgrävningar runt om Europa, bland annat på Sicilien och i Aten. Det var en härlig tid men efter fyra år så kände jag att jag var färdig med att arbeta inom forskningen, det var dags att prova något nytt.
Samtidigt som Emelie började fundera på om det var dags att testa något annat, fick hennes sambo jobb i Göteborg.
- Min sambo är arkeolog och kommer från Nederländerna. Vi träffades under en utgrävning i Grekland. När han började jobba på Göteborgs universitet kändes Uppsala långt bort. Jag längtade också efter att flytta ut på landet.
Strax utanför Skaraborg, i grannkommunen Vårgårda mellan Skara och Göteborg, hittade paret sitt drömhus: Ett gammalt hus på landet där deras intresse för byggnadsvård kom väl till pass. Emelie fick vid samma tid jobbet som programproducent på Västergötlands museum i Skara.

”Så mycket historia!”
Trots att Emelie studerat historia i många år blev hon överraskad av hur rikt Skaraborg är på historiska platser.
- Det finns så mycket historia här! Det var när jag började jobba på museet som jag fick upp ögonen för allt som finns - jag blev helt förälskad!
Förutom att förundras över hur rikt landskapet, både städerna och landsbygden, är på historiska lämningar så upplevde Emelie ett stort intresse för historia i sin nya hembygd.
- Här är man stolt över sin hembygd. Det finns duktiga, professionella arkeologer, forskare och historievetare men också en mycket stor kunskap bland gemene man. Det var en positiv överraskning för mig att många är så intresserade och gärna delar med sig av sin kunskap.
Här är man stolt över sin hembygd. Det finns duktiga, professionella arkeologer, forskare och historievetare men också en mycket stor kunskap bland gemene man.
Som programproducent på museet planerar och producerar Emelie den utåtriktade verksamheten, som föreläsningar och andra evenemang. Det blir varierade arbetsdagar där Emelie hanterar både stora och små evenemang, för olika målgrupper.
- Det är väldigt, väldigt roligt, socialt och kreativt! Jag har stor nytta av min kompetens inom historia men att planera saker här kräver att jag har kontakt med många olika kulturkreatörer och det gör att jag hela tiden lär mig nya saker.



Nyfiken på Skaraborg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Nyhetsbrevet är fyllt av information om personer i Skaraborg. Här finns också tips om stora arbetsgivare och kommande evenemang.
Nyhetsbrev
Många museum i samverkan
Emelie berättar att det finns gott om lokala museum i Skaraborg och att samverkan mellan dem ökar hela tiden. Västergötlands museum är ett regionsmuseum medan de lokala museerna har sitt fokus på respektive kommun.
- Vi har en hel del gemensamma satsningar, till exempel så samarbetar vi kring loven så att våra aktiviteter för barn och unga är komplement till varandra och inte krockar i tid. Nu har vi precis fått projektstöd för att utveckla en satsning på en historievecka i Skaraborg då vi kommer att ha massor av olika evenemang. Jag är projektledare för den satsningen och den 11-17 augusti så är det dags!
För museerna i Skaraborg är såklart alla målgrupper viktiga. Men särskilt viktiga är barnen. Emelie berättar att förutom de öppna aktiviteterna som gärna anordnas på helger och lov så bjuder Västergötlands museum in alla elever i Skara som går i årskurs ett till en dag då de får uppleva hur det var att leva på 1800-talet.
- Då får man komma till stugorna vi har som är från den tiden och jag och min kollega tar emot dem utklädda i tidstypiska kläder. Barnen får också klä ut sig lite och sedan visar vi hur man gjorde saker förr i tiden. Det brukar vara väldigt uppskattat av barnen och såklart roligt för oss!
Emelies smultronställen i Skaraborg
- Västergötlands museum, här är jag partisk men det finns så mycket att se här! Vi har faktiskt Sveriges tredje största föremålsmagasin och är väldigt stolta över det. En stor höjdpunkt här är Fröslundasköldarna som är världsunika och har en spännande historia. Just nu håller vi på att forska om dem på nytt, med nya moderna metoder. Det ska bli spännande att få veta mer om deras historia.
- Naturen och landskapet i Skaraborg. Det är ett ospecifikt tips, men det är för att det finns så mycket att se. Välj vilken vandringsled som helst! Det finns massor av fina vägar att gå i exempelvis Varnhem, och överallt finns det fullt av historiska lämningar! Det finns mycket som är väl omhändertaget, till exempel att det finns skyltar där man kan läsa om det man ser i landskapet.
- Är du intresserad av att bevara det som är gammalt eller vill känna tidens vingslag - besök någon av våra fantastiska byggnadsvårdsbutiker. Lin & Lera i Larv är ett exempel, där finns både butik och kursgård som drivs av fantastiskt kunniga människor. Generellt finns det i Skaraborg massor av kunniga personer att fråga om hjälp kring gamla hus. Det får historien att leva vidare!
- Gillar du som jag pizza? Nosse Kvarn i Nossebro serverar pizza på helger som smakar precis som pizzan i Neapel! Jag har ätit mycket bra pizza och den som fanns här är i toppklass! Så mysigt och gott!