Hans kombinerar jobbet som ekonomikonsult med fåruppfödning
På Torans Fårgård i Öglunda, Skara Kommun, är det fullt hus. Här bor Hans Rahmqvist tillsammans med frun Anna, deras tre barn, hundarna Doc och Simba samt katterna Karl och Sofus. Men här bor också massor med får. Under våren har den så kallade lamningen skett, där totalt 89 lamm har kommit till världen.
Gården har gått i arv från frun Annas farföräldrar till hennes föräldrar. När Hans och hans familj därför visste att det nu var deras tur att ta över gården, flyttade de från Strängnäs till Skara för att kunna förbereda sig på det nya livet.
- Vi har bott på gården sen i somras, så mindre än ett år. Innan dess bodde vi i Skara i två år. Vi flyttade ner från Strängnäs, för då visste vi att vi skulle ta över gården och ville flytta närmare så att alla barn skulle hamna i skolor i rätt kommun. Det var ett bra tillfälle när vår äldsta slutade högstadiet och skulle börja gymnasiet – det blev en naturlig brytpunkt. Vi fick ett par år där vi kom lite närmare och kunde praktisera här ute på gården lite oftare.
- Vem?
Hans Rahmqvist
- Vad?
Bor på en fårgård
- Var?
Öglunda, Skara
Nyfiken på Skaraborg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Nyhetsbrevet är fyllt av information om personer i Skaraborg. Här finns också tips om stora arbetsgivare och kommande evenemang.
NyhetsbrevTre intensiva veckor
Från påsk och tre veckor framåt har den så kallade lamningen pågått. Under dessa veckor har det fötts 89 lamm, och Hans berättar att det har varit en intensiv period.
- Just nu när det varit lamning har Anna varit ledig från sitt jobb. På morgnarna har Anna gått upp och tagit hand om djuren och jag har tagit hand om barnen och sett till att alla kommer till skolan. Anna har sett till att djuren har mat och vatten och allt som de behöver. Så har det ju varit nu för att det varit så intensivt. Innan det var lamning var det ganska lugnt. Då går fåren bara och äter och man går och tittar till dem en gång på morgonen och en gång på kvällen.
När lamningen pågått har Hans dessutom behövt vara uppe på nätterna, för att se till att fåren inte haft problem med sitt födande.
- Jag körde de tidiga passen – midnatt och klockan två – och därefter var Anna uppe klockan fyra och sen gick hon upp klockan sex på morgonen. Så nu är det skönt att kunna sova hela nätter, säger Hans.
Arbetar som ekonomikonsult
Utöver arbetet på gården arbetar Hans på ekonomiavdelningen på Semper i Götene, där han är inhyrd konsult. Hans berättar att det fungerar bra att kombinera arbetet på Semper med att ta hand om gården.
- Nu har jag inte ensam hand om gården. Men det är inte ett heltidsjobb, utan jag har kommit överens med min uppdragsgivare att kunna jobba lite mindre under perioder för att kunna se till att det som behöver göras blir gjort. Sen när det inte är så mycket att göra kan jag stämpla ut lite tidigare och åka hem och köra traktor eller vad man nu behöver göra.
Den fina naturen och ”livet på landet” – att sköta sig själv och arbeta mycket praktiskt utomhus – är två av de grejerna Hans tycker är det bästa med att bo på en gård. Han berättar dessutom att landsbygden är mer vedertagen här i Skaraborg än vad han upplevt på andra platser.
- Man är stolt över sin bygd här i Skaraborg! Man känner sig inte så ensam som lantis. Det är ganska mycket jordbruk, lantbruk och landsbygd. Uppe i Strängnäs kände jag nästan inte någon bonde, bara någon enstaka. Här är det mycket närmare till arbetsgivare och sådant inom den branschen. Folk verkar ha mer förståelse för det, så det är bra!
Man är stolt över sin bygd här i Skaraborg! Man känner sig inte så ensam som lantis.
Hans tips till dig som vill flytta hit
Hans berättar om vikten av nätverkande som inflyttad på ett nytt ställe. Flera småföretagare längs Vallevägen*, däribland Hans och frun Anna med Torans Fårgård, samarbetar för att marknadsföra sig själva. Men inte bara här har Hans skaffat goda kontakter, även via medlemskapet i Istrum SK orienteringsklubb har han gjort det.
- Vi är med i Istrums SK orienteringsklubb. Det är ett väldigt bra sätt att lära känna folk när man kommer ny. Det finns säkert massor med organisationer, men eftersom vi gillar att orientera så återkom vi till samma klubb som Anna var medlem i när hon bodde här för många år sen. Det är en riktig höjdare! Både att det är en rolig aktivitet, och att lära känna andra familjer. Barnen får kompisar, och vi vuxna också!
- Det är roligt att det känns som att landsbygden lever – att det finns sammanslutningar. Skulle man flytta hit kan jag rekommendera att se till att blanda sig in i olika föreningar och organisationer så att man snabbare bygger upp kompisar och nätverk, avslutar Hans.
*Nyfiken på Vallevägen? Läs mer om Vallevägen och var den sträcker sig på Vallevägen.se.
Frågor om Skaraborg? Kontakta våra inflyttarguider!
Vi svarar på frågor om jobb, bostäder, fritid och mycket annat. Fyll i vårt kontaktformulär och få personlig guidning till ditt liv i Skaraborg.
Kontakta oss