Julia utvecklar framtidens dörrar på Daloc i Töreboda
Julia Hellberg gjorde sitt examensarbete på Daloc i Töreboda och blev kvar. Som utvecklingsingenjör på företaget får hon använda både sitt tekniska kunnande och sin kreativitet för att ta fram framtidens säkerhetsdörrar.
- Vem?
Julia Hellberg
- Vad?
Utvecklingsingenjör
- Var?
Dörrtillverkaren Daloc, Töreboda kommun
På Daloc i Töreboda har man byggt dörrar sedan 1942. Då var fokus på att bygga dörrar som kunde stå emot brand men mycket har hänt sedan dess. Idag är det många fler egenskaper som kännetecknar en säkerhetsdörr från Daloc. Julia Hellberg jobbar med produktutveckling på företaget och berättar att det finns mycket i en dörr som man som privatperson aldrig ser eller tänker på.
- Man tänker ju ”en dörr – hur svårt kan det vara” och vissa dörrar är ju väldigt enkla, men inte de vi producerar. När vi utvecklar dörrar finns det en mängd saker vi kan justera och anpassa för att passa kundens önskemål och göra dörren säkrare utifrån olika parametrar.
Daloc är Skandinaviens ledande tillverkare av säkra dörrar. Och det är hos Julia och hennes kollegor inom produktutvecklingen som allt börjar. Att vidareutvecklar en dörr innebär först ett ritarbete där man med hjälp av dator skissar upp dörren och justerar egenskaper. När ett förslag finns så byggs en prototyp i Dalocs egna prototypverkstad. Sedan är det dags för tester.
- För att testa till exempel hur en dörr klarar en brand så får vi ta hjälp av externa företag som utför testerna. Men det händer att en av våra medarbetare i verkstaden får agera inbrottstjuv för att se hur bra en dörr stoppar ett inbrottsförsök, berättar Julia.
Det händer att en av våra medarbetare i verkstaden får agera inbrottstjuv för att se hur bra en dörr stoppar ett inbrottsförsök
Stor arbetsgivare
Daloc är en av de största arbetsgivarna i Töreboda kommun. De senaste åren har företaget vuxit och år 2020 togs beslut om att satsa 250 miljoner kronor på enheterna i Töreboda. Idag arbetar närmare 400 personer på dessa enheter och många av dem pendlar till jobbet.
- Att Töreboda ligger utmed Västra Stambanan gör det enkelt att pendla. Det tar 15 minuter hit från Skövde, berättar Julia.
Själv tar sig Julia snabbt till jobbet eftersom hon bor i ett hus i Töreboda tillsammans med sin sambo. När hon inte arbetar så är hon gärna ute i naturen för att plocka svamp eller promenera, cyklar utmed Göta kanal eller är ute på vattnet med båt.
- Jag uppskattar närheten i Skaraborg – det är aldrig långt till naturen här!
Frågor om Skaraborg? Kontakta våra inflyttarguider!
Vi svarar på frågor om jobb, bostäder, fritid och mycket annat. Fyll i vårt kontaktformulär och få personlig guidning till ditt liv i Skaraborg.
Kontakta ossExamensarbete ledde till jobb
Julia är uppvuxen i grannkommunen Mariestad och gick teknikprogrammet på gymnasiet. När hon studerade maskinteknik i Karlstad hörde hon av sig till Daloc inför att hon skulle göra sitt examensarbete.
- Jag visste att jag ville tillbaka till Skaraborg och letade efter ett företag att samarbeta med här. Sedan blev jag kvar! Nu har jag jobbat här sedan 2016 och trivs jättebra!
På avdelningen för produktutveckling arbetar elva personer samt ytterligare fem i prototypverkstaden. Att arbetet är varierande och att hon upplever att hennes arbetsgivare är mån om sin personal gör att Julia trivs på jobbet.
- Om man behöver ny kompetens i företaget så upplever jag att man först erbjuder personer som redan finns i verksamheten att vidareutbilda sig och växa inom företaget, det uppskattar jag.
Om Daloc
Sedan 1942 har varje dörr Daloc tillverkat haft ett viktigt syfte. Att stoppa tjuvar och oväsen, explosioner och skott, eldsvådor och dödliga brandgaser. Att öka trivseln och tryggheten i hem och skolor, på hotell och arenor. Att rädda liv. Med innovativ design, smarta konstruktioner och egenutvecklad produktionsteknik har Daloc utvecklats till en miljardkoncern. Inom Daloc-koncernen jobbar cirka 550 personer. Är du intresserad av att göra dem sällskap? Läs mer om företaget på daloc.se, här kan du också skicka in en intresseanmälan för anställning.